fnctId=profl,fnctNo=141
관리
홍세진
- 직급
- 교수
- 전화번호
- 033-640-2357
- 이메일
- hongsj@gwnu.ac.kr
- 전공
- 저장유통관리학, 수확 후 생리학
- 연구실
- 생명1호관 204호
세부내용
연구분야
- 수확 후 생리 및 관리
학력
- 서울대학교 원예학과 학사
- 서울대학교 대학원 원예학전공 석사
- 서울대학교 대학원 원예학전공 박사
[학위논문제목] Changes in Cell Wall Carbohydrates, Plant Hormones, and Polyamines, And Their Relationship to the Ripening of Tomato Fruits
경력
- 1993 - 현재 한국원예학회 정회원 및 현 부회장(수확후관리분과)
- 1993 - 현재 한국농식품유통품질관리협회 정회원 및 현 부회장
- 1998 - 현재 국립강릉원주대학교 교수
- 2001 - 2003 강릉원주대학교 식물생명과학과 학과장
- 2009 - 2011 University of Illinois, Urbana-Champaign, USA, 교환교수
- 2012 - 2014 강릉원주대학교 농수산인교육원장
- 2012 - 2016 강릉원주대학교 LINK사업단 팀장
- 2013 - 2017 한국원예학회 분과편집위원장
- 2013 - 2019 강릉시(지방)재정계획심의위원회 위원
- 2014 - 현재 강원도농업기술원 지역전략작목 전문위원
- 2015 - 2018 강원농업마이스터대학 강릉캠퍼스장
전문연구분야
- 농산물 수확 후 생리
- 농산물 수확 후 처리
- 농산물 저장유통 중 품질관리
주요강의교과목
- 식물생명산업의이해, 과수원예학및실험, 저장유통생리학및실험, 원예치료복지학
학술 활동 - (1)논문
- 1. Determination of the Harvest Date and Ripening Phase of ‘Seolhyang’ Strawberry. 2020. 한국생물환경조절학회
- 2. Phytochemical Composition of Everbearing Strawberries and Storage Quality of Strawberry Fruit Treated by Precooling. 2018. Korean Society Food Science Technology
- 3. Responses to 1-MCP during Storage of Kimchi Cabbage Ryouckgwang Cultivar. 2018. 한국생물환경조절학회
- 4. Postharvest Application of 1-MCP to Maintain Quality During Storage on Kimchi Cabbage 'Choongwang'. 2018. Korean Society Horticultural Science
- 5. 퍼지 카노모델을 이용한 과일의 포장품질 분석에 관한 연구. 2018. 한국지능시스템학회
- 6. Influence of Nitrogen Fertilization on Storability and the Occurrence of Black Speck in Spring Kimchi Cabbage. 2017. Korean Society Horticultural Science
- 7. 유과기 소봉지 괘대가 ‘화산배’ 병해 및 품질에 미치는 영향. 2017. 한국유기농업학회
- 8. Identification of Botrytis cinerea, the Cause of Post-harvest Gray Mold on Broccoli in Korea. 2017. 한국식물병리학회
- 9. 프락토올리고당 첨가 블루베리청의 이화학적 품질 특성에 관한 연구. 2017. 한국식품저장유통학회
- 10. First Report of Gray Mold Disease of Sweet Basil (Ocimum basilicum) Caused by Botrytis cinerea in Korea. 2015. 한국균학회
- 11. Influence of Medium and Plant Growth Regulator on Micropropagation Efficiency in Blueberry. 2015 한국생물환경조절학회
- 12. 감나무 수령과 감꽃 기관에 따른 휘발성 향기성분 분석. 2014. 한국생물환경조절학회
- 13. Plant Morphology, Genome Size, and SSR Markers Differentiate Five Distinct Taxonomic Groups Among Accessions in the Genus Miscanthus. 2014. Global Change Biology Bioenergy
- 14. Effect of NO Treatment during Shelf Life of Hayward Kiwifruit after Storage at Cold Temperature. 2014. Korean Society Horticultural Science
- 15. Effects of Shipping Temperature and Precooling Treatment of Everbearing Strawberry Cultivars Goha and Flamenco Grown on Highland through Export Simulation. 2014. Korean Society Horticultural Science
- 16. Antifungal Activity of Paenibacillus kribbensisStrain T-9 Isolated from Soils Against Several Plant Pathogenic Fungi. 2014. Korean Society Plant Pathology
- 17. Enzyme-linked immunosorbent assay를 이용한 CMV-P1 저항성 고추 유전자원 평가. 2013. Korean Society Horticultural Science
- 18. Postharvest Quality Changes of Kimchi Cabbage Choongwang Cultivar as Influenced by Postharvest Treatments. 2013. Korean Society Horticultural Science
- 19. Characteristics of Everbearing Strawberry Cultivars and the Effect of Precooling Treatment to Maintain Quality of Charlotte Cultivar Grown on Highland in Summer Season. 2013. Korean Society Horticultural Science
- 20. Sugar and Organic acid Contents of Day-neutral and Ever-bearing Strawberry Cultivars in High-elevation for Summer and Autumn Fruit Production in Korea. 2013. Korean Society Horticultural Science
- 21. Synthetic Polyploid Production of Miscanthus sacchariflorus, Miscanthus sinensis, and Miscanthus x giganteus. 2013. Global Change Biology Bioenergy
- 22. Quality Evaluation and Optimization of Storage Temperature with Eight Cultivars of Kimchi Cabbage Produced in Summer at Highland Areas. 2013. Korean Society Horticultural Science
- 23. Effect of Bulblets Size Oriented from Tissue Culture on Growth and Bulb Enlargement of LiliumOriental Hybrids Grown in Highlands. 2013. Korean Society Horticultural Science
- 24. Influence of Temperature during Transport on Shelf-life Quality of Highbush Blueberries (Vaccinium corymbosumL. cvs. Bluetta, Duke). 2013. Korean Society Horticultural Science
- 25. 비닐하우스를 이용한 양파의 상온 저장 중 품질 변화. 2012. 한국자원식물학회
- 26. 아열대 마(Dioscorea alata)의 저장중 부패 억제를 위한 큐어링 효과. 2012. 한국자원식물학회
- 27. 정식시기에 따른 고랭지 양배추의 수확 및 저장중 품질변화. 2012. 한국생물환경조절학회
- 28. Aroma Volatile Changes of Netted Muskmelon (Cucumis meloL.) Fruit during Development Stages. 2011. Korean Society Horticultural Science
- 29. Screening of Pyrus Species Resistant to Pear Psylla (Cacopsylla pyricola). 2011. 한국국제농업개발학회
- 30. Hypoglycemic Effects of Fruits and Vegetables in Hyperglycemic Rats for Prevention of Type-2 Diabetes. 2010. Korean Society Horticultural Science
- 31. Effect of Storage Temperature on Chilling Injury and Fruit Quality of Muskmelon. 2010. Korean Society Horticultural Science
학술 활동 - (2) 저서
- 1. 아스파라거스. 2017. 월드사이언스
- 2. 배추 수확후관리 및 저장기술 매뉴얼. 2017. 한국식품연구원
- 3. 한국원예발달사. 2013. 도서출판CIR
학술 활동 - (3) 특허등록
- 딸기에 대한 차압예냉용 패드 및 이를 포함하는 차압예냉 시스템(Forced Air Cooling Pad for Strawberry and Forced Air Cooling System Comprising the Same). 2018